Kirja-arvostelu - Satakunnan Kansa 2.2.2004

Koiradekkari puree kilttiä luuta

Susan Conant: Hihna kiristyy ja Karvan varassa. Sanasilta 2003.

Dekkari on viime vuosina raaistunut niin, ettei lajityypin harrastaja enää hätkähdä ihmisluonnon pimeintäkään perversiota. Vanhanaikaisen veretön ja kiltti salapoliisitarina saa paatuneen dekkaristin aivan hämilleen.

Amerikkalainen Susan Conant on kirjoittanut jo 15 koiraihmisten maailmaan sijoittuvaa dekkaria. Suomeksi saadut Hihna kiristyy ja Karvan varassa ovat sarjan kaksi ensimmäistä. Pääosissa seikkailevat koiralehden kolumnisti Holly Winter ja hänen alaskanmalamuuttinsa Rowdy. Kaikilla muillakin henkilöhahmoilla on koira. Hollyn isä kasvattaa koirasusia, eläinlääkäri-poikaystävällä on saksanpaimenkoira ja vuokralaisella setteri. Koiramaisia ovat myös setvittävät rikokset: uhri kuristetaan talutushihnalla tai surmataan iskemällä trimmaussakset rintaan.

Koirakirjoihin erikoistuneen kustantajan Sanasillan tassuihin Susan Conant istuu mainiosti. Suomentajat Katriina Mähönen, Raija Luhanto ja Tiina Ohinmaa tekevät varmaa työtä. Kennelien, näyttelyjen, rotumääritelmien ja "tottiskisojen" erikoistermit kääntyvät suomeksi moitteetta.

Vakavin rikos

Kahden ensimmäisen kirjan perusteella en kutsuisi Conantia dekkarikirjailijaksi. Hänen romaaninsa ovat dekkareiksi naamioituja koirakirjoja - varsin päteviä sellaisia.

Sankarittarensa Hollyn suulla Conant tekee arvojärjestyksen selväksi: "Vanhemmilleni koirien tottelevaisuus- ja näyttelykoulutus olivat kuin kirkonmenoja. Minä olen pysynyt samassa uskossa." Hollyn uskontunnustuksen ymmärtää, pitäähän hänen koirankasvattaja-isänsä tytärtään harvinaisen pitkäikäisenä kultaisena noutajana. Ihmisen murha ei ole Hollylle läheskään yhtä vakava rikos kuin koiran kidnappaus. Eikä ihmisen kuolema liikuta lukijaakaan. Uhri jää vieraaksi, koska kirjailijan kuvaamana hänet hahmottaa vain "sen kivan pointterin sietämättömäksi omistajaksi".

Conantin romaanien ydinluu ei ole rikos. Murha on peitetarina, jonka suojissa kirjailija jakelee niin kotitekoisten koirankeksien reseptejä kuin vakavaa tietoa eläinkokeista. Nokkelan huumorin nostattama koiraviihde palkitsee yöunilla vailla painajaisia.

- Lili Wessman

Palaa koiradekkarisivulle >>

 

 

 
  Etusivu | Tietokirjat | Lasten- ja nuortenkirjat | Koiradekkarit | Tilaus
 
 

 

Tietokirjat

Lasten- ja
          nuortenkirjat

Koiradekkarit

Jälleenmyyjät

Kimppatilaus

Tilauslomake

 

Tiedustelut:
(050) 584 6146
sanasilta-info@sanasilta.fi