Kirja-arvostelu

Lemmikit & Eläinmaailma 8-9/2000, s. 47.

Uudelleenjulkaistu lehden luvalla.

Puheväleihin koiran kanssa!

Turid Rugaas (suomentanut Katriina Mähönen): Rauhoittavat signaalit. Sanasilta 2000. 76 s. Ovh. 130 mk.

Mitä yhteistä on koiran haukottelemisella, huulien nuolaisemisella, paikalleen jähmettymisellä ja pään kääntämisellä poispäin? Ne kaikki ovat niin kutsuttuja rauhoittavia signaaleja - eleitä, joita koira käyttää rauhoitellakseen sekä itseään että toisia koiria. Taikka meitä ihmisiä, kun käyttäytymisemme vaikuttaa koiran silmissä ärtyneeltä tai ristiriitaiselta.

Koirien käyttämiä rauhoittavia signaaleja tunnetaan vajaat 30 erilaista. Koirat käyttävät niitä vähän väliä, mutta monet niistä ovat niin nopeita liikkeitä, että harjaantumattomalta ihmissilmältä ne jäävät huomaamatta. Koirien elekieli on todellinen maailmankieli: kaikki rodut ympäri maapallon käytävät samoja signaaleja. Mutta kielivirtuoosiksi kehittyminen vaatii koiraltakin harjoitusta. Jos koiran kasvuolosuhteet eivät ole otolliset signaalien harjoittelemiselle ja hiomiselle käytännössä, koira jää kielipuoleksi. Lopputulos on, että se ei ymmärrä toisten koirien käyttämiä rauhoittavia signaaleja eikä myöskään osaa käyttää niitä itse, mikä johtaa turhiin ärinä- ja tappelutilanteisiin.

"Rauhoittavat signaalit" opastaa lukijaa paitsi havaitsemaan koirien sovinnonhakuiset eleet ja ilmeet, myös kehittämään oman koiransa kykyä käyttää niitä. Niinkin yksinkertainen keino kuin koiran kehuminen siitä, että se käyttää jossakin koirien keskinäisessä kohtaamisessa oikealla hetkellä pientäkin signaalinpoikasta, saa koiran voimistamaan tätä signaalia seuraavassa samantapaisessa tilanteessa. Toinen kirjan anti on lukijan tuuppaaminen ainakin kappaleen matkaa yli lajiemme välisen kielimuurin. Monelta turhalta väärinkäsitykseltä vältytään, jos ymmärrämme, mitä koiramme tosiasiassa yrittää sanoa meille vilkaisuillaan tai hidastelullaan. Lisäksi kirja opettaa, miten voimme "puhua koiraa" - eli itse käyttää rauhoittavia signaaleja kommunikoidessamme koirien kanssa. Esimerkiksi moneen ukkosta säikkyvään koiraan on ollut ällistyttävän tehokas rauhoittava vaikutus sillä, että omistaja haukottelee näyttävästi aina ukkosen jyrähtäessä.

"Rauhoittavat signaalit" on todellinen suomi-koira -sanakirja, jonka luettuaan huomaa katsovansa koirien puuhia uusin silmin. Kirjan arvoa lisää se, että sillä on annettavaa yhtä lailla vasta-alkajalle kuin kokeneellekin koiraihmiselle.

Helena Tengvall


Sanasillan kirjasivulle