Kirjaesittely

Apu
nro 10, 7.3.2003

Uudelleenjulkaistu lehden luvalla.

Teksti:
Tuula Randén

Anteeksi, puhutteko kissaa?

Monien koiranomistajien mielestä kissa on vain sohvannurkassa velttoileva karvainen mytty, jonka aivoituksista kukaan ei ota selvää. Kissaihmiset tietävät toisin, koska he osaavat puhua "kissaa".

Satunnainen hoitotäti saattaa, joutua pulaan, kun lemmikki kurkkii vaatekaapin hyllyltä ja huutaa suureen ääneen. Mikä sillä on hätänä? Se leikkii piilosta ja haluaa, että se löydetään, tietää omistaja. Tai miksi se raapii kylpyammeen sisäpinta a, vaikka sille on laitettu juomavettä valumaan? No, vesi valuu liian kovaa ja vettä roiskuu naamalle!

Kissojen ja omistajien suhteet ovat erilaisia. Siinä missä inkoolaisveljekset hoitavat tallin puhtaaksi hiiristä, tilataan munkkiniemeläiskollille Aku Ankka.

Joidenkin kissat syövät vain kauppahallista ostettua maksaa, toisten vesikupin tulee olla jalallista mallia. Kissa on tarkka ja vaativa lemmikki, mutta kyllä sillekin voi temppuja opettaa. Täytyy vain osata niksit.

Hyviä vinkkejä kissan aktivoimiseen ja tietoa sen käyttäytymisestä löytää tiedetoimittaja Helena Telkänrannan kirjasta Matka kissan mieleen (Sanasilta). Suosittelen tietopaketiksi niin koiraihmisille kuin niille koiran omistaj ille, joiden karvaturri todella on vain se mytty sohvan nurkassa.

- Tuula Randén, Apulehti, nro 10, 7.3.2003
 

Koira- ja kissakirjat