Kirja-arvostelu

Lapinkoiralehti REVIIRI, 2/2001, s. 49.

Uudelleenjulkaistu lehden luvalla.

Haukottele koira hiljaiseksi

Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit (suomennus Katriina Mähönen) Alkuteokset: On Talking Terms with Dogs: Calming Signals ja På talefot med hunde de dempende signalene, 76 sivua, Sanasilta 2000, ovh 130 mk

Iloinen koira heiluttaa häntäänsä, vihainen nostaa karvat pystyyn. Nämä koiran eleet ovat tuttuja, mutta jos haluaa oppia ymmärtämään koiraa vielä paremmin, Rauhoittavat signaalit esittelee koiran elekieltä tarkemmin.

Koira ja susi ovat rauhaa rakastavia laumaeläimiä, jotka pyrkivät ratkaisemaan ristididat välttääkseen turhia tappeluita. Kirjassa kuvataan parikymmentä erilaista elettä, joilla koira pyrkii uhkaavassa tai levottomassa tilanteessa rauhoittamaan itseään , toista koiraa tai omistajaansa. Rauhoittavia signaaleja ovat esimerkiksi kielen lipaisu, maan nuuskiminen, haukotteleminen tai pään kääntäminen. Paimensukuinen lapinkoira on kiitollinen tarkkailukohde, kun haluaa oppia tunnistamaan näitä merkkejä: Sillä on ilmeikäs, avoin naama, herkästi liikkuvat korvat ja mielialoja kuvasteleva kunnon häntä. Yhteistyöhaluisena ja valppaana se seuraa tarkasti omistajaansa.

Turid Rugaas kehottaa ihmisiä pyrkimään yhteistyöhön koiran kanssa pelkän johtajuusaseman korostamisen sijasta. Koira tarvitsee pikemmin vanhemmat kuin johtajan.

Hän antaa myös käytännön neuvoja, miten koiran kanssa toimitaan. Ihminen voi koiran käyttäytymistä jäljittelemällä vaikuttaa koiraansa. Moni tuntee jo keinon kääntää selkä riehuvalle koiralle, mutta kuka käy pitkäkseen ja näyttää koiralle, että nyt lau ma lepää? Ehkäpä se tehoaisi sanomalehden läiskäyksiä ja vesipullon suihkeita tehokkaammin. Koiraa komennetaan olemaan hiljaa, mutta sille voi myös haukotella. Suutaan aukova emäntä tai isäntä voi olla niin hämmästyttävä näky, että koira unohtaa haukkumis en. Pään kääntäminen sivuun on pieni, mutta selvä merkki, jonka koira antaa tuntiessaan olonsa epämukavaksi vaikka lasten kanssa leikkiessään.

Sen verran Rugaas oikoo yleisiä käsityksiä, että häntä heiluu koirallakin monesta eri syystä, eikä karvojen pörhistely olekaan kovin vaarallista. Yleensä karvojaan nosteleva koira on vain hieman kiihtynyt.

Koirien eleitä on kiehtovaa seurata, mutta valitettavasti kaikki koirat eivät enää hallitse ilmaisuja tai ihmisen jalostama ulkonmoto aiheuttaa virhetulkintoja. Pitkät karvat peittävät silmät tai ryppyinen kuono saa koiran näyttämään vihaiselta. Saman rotuiset koirat yleensä ymmärtävät toisiaan kuitenkin hyvin.

Rauhoittavat signaalit on outo nimi koirakirjalle. Jos alkuperäisen teoksen nimi olisi suomennettu kokonaan, olisi saatu sisältöä paremmin kuvaava nimi: Puheväleissä koiran kanssa. Sillä siitähän on kysymys: koiran lähettamien viestien ymmärtämisestä j a niihin vastaamisesta. Kirjan tiedot avautuvat varmaan parhaiten lukijalle, jolla on jo jonkinlaiset tiedot eläinten ja koiran käyttäytymisestä.

Riitta Teeriaho


Rauhoittavat signaalit | Sanasillan kirjasivulle